Make your own free website on Tripod.com

Nogometna škola Hitrec-Kacian

Budućnost NK Croatia stvara se na terenima uz stadion u Maksimiru, u klupskoj Omladinskoj nogometnoj školi Hitrec - Kacian.

Nazvana po dvojici zvijezda iz klupske prošlosti, Ici Hitrecu i Ratku Kacianu, škola je stvorila mnoge plave asove, medu kojima i nezamjenjive članove hrvatske reprezentacije Roberta Prosinečkog, Zvonimira Bobana i Zvonimira Soldu.

Sedmorica igrača iz prve momčadi Croatije za 1998-99. poniklo je i stasalo u klupskoj nogometnoj "radionici": uz Prosinečkog i Silvio Marić, Dario i Josip Šimić, Igor Bišćan, Tomislav Šokota i Tomislav Butina.

U Omladinskoj školi Hitrec - Kacian, pod vodstvom   šefa škole Mirka Bazića, s 350 dječaka, mladih nogometaša svih uzrasta, rade treneri: Gordan Ciprić, Fahrija Dautbegović, Stjepan Deverić, Igor Gabrijelić, Stjepan Lamza, Džemal Mustedanagić, Davor  Pavlov, Miro Stipić i Vinko Šaka, dok Zdenko Kobeščak vježba mladu momčad. Stjepan Lamza je jedan od junaka 1966-67., sezone u kojoj je Dinamo osvojio Kup velesajamskih gradova (današnji Kup UEFA), Deverić i Mustedanagić su članovi momčadi koja je 1982., poslije 24 godine, donijela Zagrebu naslov prvaka, Kobešćak je osvojio Kup 1963., a vratar Dautbegović 1969...

Krajem svibnja 1998., roditelji dvanaestorice plavih nada, zajedno sa svojim sinovima, potpisali su prve ugovore. Domagoj Abramović se obvezao na šestogodišnju profesionalnu vjernost Croatiji, dok je jedna čitava momčad, u nazočnosti predsjednika kluba  Zlatka Canjuge i glavnog direktora Mirka Novosela, potpisala ugovore o stipendiranju.

Abramoviću i najoprezniji stručnjaci već navješćuju blistavu budučnost, dok su članovi kadetskog sastava i stipendisti:
Nikica Bule, Marko Gavranović, Ivan Devčić, Igor Čagalj, Igor Koretić, Tomislav Mišić, Marko Radanić, Marko Šarlija, Martin Vidaković, Dario Zahora i Željko Topić označeni kao potencijali za najbolji plavi sastav za nekoliko sezona.

Omladinska škola Hitrec - Kacian nosi imena dvojice velikana zagrebačkog nogometa.  Icu Hitreca, vođu napada HAŠK-a, mnogi smatraju največim hrvatskim nogometašem prije Drugog svjetskog rata. U legendu je ušao s dva pogotka glasovitom španjolskom vrataru Ricardu Zamori, prigodom prve noćne utakmice u glavnom gradu Hrvatske, između Zagreba i Madrida, 1913. godine. Kao jedan od naših prvlh internacionalaca, karijeru je nastavio u švicarskom Grasshoppersu, a "Kicker", tada najveći sportski list Europe, uvrstio ga je u najbolju momčad Starog kontinenta. Bio je i prvi tehnički referent Dinama 1945., u čijoj su se radnoj sobi, u Električnoj centrali, u Gunduličevoj ulici, okupljali najistaknutiji igrači Građanskog razgovarajući o stvaranju novog kluba plave boje.

Ratko Kacian je, igrajući s Hitrecom, bio prvak s HAŠK-om 1938., a deset godina kasnije je sudjelovao u osvajanju prvog Dinamovog naslova prvaka.