Make your own free website on Tripod.com
O Zagrebu ...                                                                      
Grad Zagreb glavni je grad Republike Hrvatske i ujedno jedan od najstarijih europskih gradova. Godine 1994. proslavio je 900. obljetnlcu prvog pisanog spomena svoga imena. Po broju pučanstva (oko mllijun) i po površini (126.000 hektara), može se ubrojiti u veće europske gradove. Svojim geografskim položajem, izmedu Istočne i Zapadne Europe, Zagreb je oduvijek pripadao zapadnom i srednjoeuropskom kulturnom krugu. Najstariji dijelovi grada ubrajaju se medu najljepše očuvane starogradske jezgre u Europe i svjedoci su duge tradicije i dubokih korijena civilizacije na ovim prostorima.

Najprepoznatljiviji znamen Zagreba je katedrala Sv. Marije, na čijem je mjestu bila manja i starija crkva posvećena Sv. Stjepanu. U trinaestom stoljeću su je razrušile tatarske horde, a novu katedralu na istom mjestu počeo je graditi biskup Timotije 1275. godine.

Uz Katedralu znamenitosti Zagreba su utvrda Medvedgrad na Medvednici, Kamenita vrata i župna crkva Sv. Marka, na čijem krovu je oslikan grb trojednog hrvatskog kraljevstva: Hrvatske, Slavonije i Dalmacije i grb slobodnog grada Zagreba. Treba spomenuti i crkvu Sv. Katarine - Božju kuću Isusovaca, zgradu Hrvatskog narodnog kazališta iz 1895. godine, gimnazijsku zgradu u kojoj se danas nalazi muzej "Mimara" s izlošcima starim i 3.000 godina, te zgradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti osnovane 1866. godine.

Mnogobrojni perivoji: Zrinjevac, Tuškanac Ribnjak, Botanički vrt i Maksimir svojim bujnim raslinjem prepoznatljiva su slika Zagreba, a park Maksimir gdje se nalazi stadion NK Croatija jedan je od najvećih i najljepših perivoja u ovom dijelu Europe. Zajednički dio grada je Gornji grad, koji je staro administrativno i političko sjedište s Banskim dvorima i palačom Hrvatskog državnog sabora, gdje se i danas održavaju sjednice Sabora i gdje je sjedište Vlade Republike Hrvatske. Zagreb, kao glavni grad, predstavlja upravno, kulturno i gospodarsko središte države, u kojem je 1990. godine prvi put u povijesti izabran i Predsjednik Republike Hrvatske, Dr. Franjo Tudman.

Gradska jezgra Zagreba leži na 122 metra nadmorske visine, a prosječna godišnja temperatura iznosi 12 .°C. Zagreb je poslovno i trgovačko središte Hrvatske, u čijem gospodarstvu je zaposleno oko 70.000 Ijudi, U sklopu Zagrebačkog sveučilišta, jednog od najstarijih u Europi djeluje četrdesetak fakulteta s više od 40.000 studenata. U Zagrebu se nalazi veliki broj kazališta, galerija, instituta, knjižnica, te je često domaćin raznovrsnim medunarodnim priredbama. Zagreb je izrazito sportski grad i sjedište svih hrvatskih sportskih saveza i Hrvatskog olimpijskog odbora. U više sportskih grana zagrebački sporaši su bili europski i svjetski prvaci i olimpijski pobjednici (košarka, vaterpolo, rukomet, odbojka, stolni tenis i dr.)...